Seramik hamuru tarifleri..Hepsini lütfen not alın..

11 Dec

-1- Seramik hamuru 

 • 3/4 fincan tutkal
• 1 / 2 bardak su
• 1 tatlı kaşığı krem, örneğin arko yada nivea;
• 1 tatlı kaşığı gliserin (veya vazelin)
• 1 fincan mısır nişastası
Başlamadan önce tüm malzemeyi hazırlayın. Bir tencerede tüm sıvı maddeler birleştirin.
Ocağı orta ısıya alın. Pürüzsüz bir karışım olana dek karıştırın.
Nişastayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Karışımın hızla dokusu değişecektir.
Önce, sıvı peynir gibi olacak …
Birkaç dakika patates püresine benzeyecek.
Ne zaman hamur oratada toplanırsa ve tencerenin kenarlarından ayrılırsa hazır demektir.
Temiz ıslak bir mutfak havlusu ile hamuru tezgaha alın. Hamur hala çok sıcak olup, soğuk nemli havlu hamuru biraz soğutacaktır.
Havlunuzu ısındıkça soğuk suda yıkayıp iyice sıkıp elinizin dayanacağı ısıya kadar bekleyin.
Elinize biraz mısır nişastası serpin ve havlu olmadan yoğurmaya devam edin. Ellerinize yapışmaya başladıkça arada nişasta kasesine batırıp işleme devam edin. Böylece hamur yapışkan olmayacaktır. Ayrıca çalışma yüzeyinede nişasta serpebilirsiniz.
Tüm işlem bittiğinde bir yumru şekline gelecektir. Bu tarifi yaklaşık bir portakal büyüklüğünde hamur için verilmiştir. Yaklaşık beş dakika hamuru dinlendirin, yumuşayacaktır ve artık hazır demektir.
Hamuru ağzı kapalı bir kapta yada plastik torbada muhafaza etmeniz gerekecektir.


————————


-2- Seramik hamuru



• 1 / 4 bardak su
• 1 / 4 bardak mısır nişastası
• 1 / 4 fincan kabartma tozu
• Bu tarif çiçek ve minyatür parçalar biblolar gibi modelleme için idealdir.
Seramik hamuru plastik ve tuzlu hamurun aksine çiçek yapmak için idealdir.
Daha gerçekçi bir renk için kuru gıda boya uygulayın ve ardından demlik buharı üzerine tutun . Seramik hamuru boyayı emer.

————————

-3- Seramik hamuru


• 3 / 4 bardak beyaz tutkal
• 1 fincan mısır nişastası
• 1 / 2 bardak su
• 1 çay kaşığı nemlendirici Krem tavsiye beyaz krem kullanabilirsiniz
• 1 tatlı kaşığı gliserin

————————

-4- Figen abla tarifi



.1 bardak beyaz tutkal
.1 bardak un
.Bir kaç damla sıvı yağ
.Buğday nişastası
Hamuru yoğururken (toplam 1 fincan buğday nişastasını) nişastayı mermerin üstüne serpe serpe hamura katıyoruz…(içine doğrudan nişasta koymuyoruz…sadece yoğururken altına serpiyoruz.)
Hamurumuzu kullanırken hamur zaman zaman gevşiyor, o zaman hemen biraz un-çok daha az nişasta katarak tekrar yoğuruyoruz..Hamur gevşedikçe sürekli bunu yapıyoruz..Nişastayı sadece hamur yoğuracağımız mermerin üzerine serpeceğiz…Asla doğrudan hamura katmayacağız…

————————-

-5- Tuz Seramiği ;



.250 gr beyaz tutkal
.1,5 su bardağı un
.1 çorba kaşığı sıvı yağ
.1 çorba kaşığı tuz ( iyotlu)
.Toz boya
Yapılışı: toz boya kullanılacaksa önce boya ve tutkal iyice karıştırılır, tuz ve yağ ilave edilir.
Hamurun kıvamının ayarlanabilmesi için un azar azar ilave edilir ve yoğurulur.
Bu hamuru poşet içerisinde istediğiniz kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
hamur şekillendirildikten sonra 2-3 gün kurumaya bırakılır.
Bu hamuru fırınlamaya gerek yok.kuruyan şekiller akrilik boya ile renklendirilir

————————

-6- soğuk porselen


.1 su bardağı polimer tutkal
.2 su bardağı arı veya piyale marka mısır nişastası
.Derin bir kabın içine ilk önce nişastayı koyuyoruz.
Ortasına da tutkalı koyuyoruz ve yavaş yavaş elimiz ile nişastadan tutkala doğru nişastayı attırarak yavaş yavaş karıştırıyoruz.
(Hamurun çatlamasını önlemek için bu teknik ve markalarda yapmalıyız hamuru…)
Yavaş yavaş karıştırdıktan sonra normal hamur yoğurur gibi özleşene dek yoğuruyoruz.
Renklendirme olarak kumaş boyaları kullanabiliriz.
Hamurun kurumasını önlemek için 2 adet buzdolabı poşetinin içine hamuru koyup ağızlarını sıkıca bağlamalıyız.
Hava alınca hemen sertleşir.

———————-


-7- Tuz seramiği (Figen abla tarifi)



.1 bardak tuz
.2 bardak un
.1 bardak su
Bütün işimiz bittikten sonra, yaptığımız objeyi,fırında 170 derecede 15-20 dakika pişiriyoruz…



64 Responses to “Seramik hamuru tarifleri..Hepsini lütfen not alın..”

  1. banuca December 11, 2010 at 9:01 pm #

    Figeeen, bunları kaydettim ama hangisinden ne yapmak güzel olur, yani ince çiçek filan gibi çalışmalara hangisi, kase tipi bişiler yapmaya hangisi gibi şaşkınlık yaşıyorum, ben acemiyim şeker, anlat accık :))

  2. banuca December 11, 2010 at 9:04 pm #

    Figeeen, bunları kaydettim ama hangisinden ne yapmak güzel olur, yani ince çiçek filan gibi çalışmalara hangisi, kase tipi bişiler yapmaya hangisi gibi şaşkınlık yaşıyorum, ben acemiyim şeker, anlat accık :))

  3. MARİFETLİ PERİ December 11, 2010 at 10:10 pm #

    Teşekkürler Figen Ablam, hepsi bir arada çok iyi oldu🙂

  4. figen mete December 11, 2010 at 11:40 pm #

    banucuk çiçek için şunu kullanıyoruz biz…şahane bir hamur….Figen abla tarifi .1 bardak beyaz tutkal.1 bardak un.Bir kaç damla sıvı yağ.Buğday nişastasıHamuru yoğururken (toplam 1 fincan buğday nişastasını) nişastayı mermerin üstüne serpe serpe hamura katıyoruz…(içine doğrudan nişasta koymuyoruz…sadece yoğururken altına serpiyoruz.)Hamurumuzu kullanırken hamur zaman zaman gevşiyor, o zaman hemen biraz un-çok daha az nişasta katarak tekrar yoğuruyoruz..Hamur gevşedikçe sürekli bunu yapıyoruz..Nişastayı sadece hamur yoğuracağımız mermerin üzerine serpeceğiz…Asla doğrudan hamura katmayacağız…bu dediğimle kase de oluyor ama ben kasede tuz hamuru kullanıyorum….en alttaki tarif..kızlar çok teşekkürler ediyorum sağolun varolun…

  5. fiamma December 12, 2010 at 11:21 am #

    Ben bunları yerim yerimmmm… yok yemem bunlar bizim oyun hamurlarımız di mi:))) ama daha bu işlere bulaşmama 4-5 ay var:(Hadi siz yapın kızlarda ben zevkle fikirler alayım…figen ablam teşekkürler tarifleri sakın silme bu blogundan gide gelir bakarız nasılsa bulaşacak ellerimiz ben bir de şu hazır terracottaları denemek için yanıp tutuşuyorum …off yaaa gelsin şu yaz artık

  6. figen mete December 12, 2010 at 1:55 pm #

    silmem fiammacık…hatta ara sıra yeni denediğim hamurları da altına eklicem…bu sayfa böyle ansiklopedik bilgi gibi kalsın.kadın dediğin birşey yaptı mı en iyisini yapmalı di mi amaa? :)))…hepinizi çok seviuorum🙂

  7. esen December 12, 2010 at 3:24 pm #

    Hepside çok yararlı bilgiler Figencim.Teşekkürler bende bugün bazı bilgiler koyacağım kitre ile ilgili benim bebeğimim ayakkabıları kaldı ,cepkeni ile bir gün uğraştım sonra sıkıntılar bastı artık yarın resimlerim onu da…))) 2.bebeğe başlıyorum ya Nasrettin Hoca yada noel baba yapmak istiyorum belki 2 sinide yaparım.Keçe yeni yıl süsleri yüzünden biraz geri kalmış hissettim kendimi.Ama şimdi hızlanacağım .En ucuz kitre fiyatı olarak 60 ytl yi duydum ve hemen 20 gram aldım.Tanrıya şükür 20 gr alıyoruz ve uzun müddet kullanıyoruz.Heyecanla senin bebeğini bekliyorum.Sevgiler.

  8. Nazan December 12, 2010 at 5:11 pm #

    Figen abla, bütün tarifleri aldım..Harikasın..Bende deneyeceğim ama nedense bir çekingenlik, yapamam gibi geliyor..Keşke buralarda bir yerlerde otursaydın, bırakmazdım peşini..

  9. figen mete December 12, 2010 at 6:20 pm #

    esenim benim bebek sana bir anda sürpriz olacak :)))beğenmezsin diye çok korkuyorum ama :)nazanım hiç çekinme.özellikle figen abla tarifi dediğim hamurları gönül rahatlığıyla yap..onlar çok denenmiştir tarafımdan…rahat ol..başlamak, başarmanın yarısıdır :)hepinizi sevgiyle öpüyorum🙂

  10. DaRmAn December 12, 2010 at 6:28 pm #

    hepsi tek tek not edildi,"figen abla" diye klasör açıldı ve masa üstünde yerini aldı.. :))kucak dolusu sevgiler-saygılar..her şeyin gönlünce olduğu sağlık dolu yeni bir hafta seninle olsunnnn.. :))

  11. SARI MELEK December 13, 2010 at 11:52 am #

    Figen ablacım. paylaşımın için teşekkür ediyorum. tam da ben hamur tarifleri ararken bu ilaç gibi geldi. hep kullandığım tarifimin yazılı olduğu kağıdı bulamıyordum. yeni bir hamur denedim olmadı. şimdi burdan deniycem. bu sayfanın ansiklopedik bilgi şeklinde kalmasını bende destekliyorum sonuna kadar. teşekkürler:)

  12. figen mete December 13, 2010 at 6:35 pm #

    yeter ki işe yarasın..ben teşekkür ederim melekçim :)Darmancım seni yerim :))

  13. SARI MELEK December 14, 2010 at 5:55 am #

    Darmana bende katılıyorum. benim de çoktandır "Figen Abla" klasörüm var dosyalarımın içinde:))

  14. nilufer December 14, 2010 at 2:39 pm #

    merhabalar ilk seramik hamuru tarifiniz ile modeller yaptım çok güzel oldular yalnız modellerde yapıştırmam gereken yerlerde kuruduktan sonra dökülmesin diğe parçaları ne ile yapıştıracağımı bilemedim önerilerinizi bekliyorum . Şimdiden çok teşekkür ederim.

  15. figen mete December 14, 2010 at 4:37 pm #

    nilüferciğim sadece beyaz tutkal…aslında hamur kendi kendisine de yapışır ama duruma göre sadece beyaz tutkal…hedi kolay gelsin ablam .

  16. figen abla December 14, 2010 at 4:39 pm #

    sarı meleğim çok teşekkürler ablamm🙂

  17. figen abla December 14, 2010 at 4:42 pm #

    sevgili nilüferciğim senin bloğunu neden açamıyorum?????neden hep şu yazı çıkıyor?????————Profil Uygun DeğilTalep ettiğiniz Blogger Profili görüntülenemiyor. Birçok Blogger kullanıcısı Profillerini herkese açık olacak şekilde paylaşmayı henüz tercih etmedi. ————

  18. eda May 2, 2012 at 4:47 pm #

    pişirilerek yapılan hamuru denedim ama istediğim sonucu alamadımm!hem çiçek yapmak hemde dantel baskı ile tabak yapmak istiyorumm sizin tarifiniz çiçek için uygun olurmu?tabak için hangisini kullanmalıyım?

  19. figen abla May 4, 2012 at 8:57 am #

    o benim kefil olduğum tarifle dene ablam🙂

  20. esra^^ May 30, 2012 at 3:02 am #

    peki figen abla sizin tarifinizi uygulayayip sekillendirdigimiz hamuru kuruma esnasinda gevsememesi icin pisiricek miyiz?piciriceksek eger kac derecede pismesi gerekiyor acaba?

  21. figen abla May 30, 2012 at 12:53 pm #

    hayır hayır ablam pişirmek yok..havayla kurusun…

  22. Ceren Sert June 1, 2012 at 5:40 am #

    Figen abla merhaba

  23. Ceren Sert June 1, 2012 at 5:44 am #

    Ben de evde küçük magnetler yapmak için dün 1. tarifi uyguladım ama yaptığım şekiller hala kurumadı yumuşaklar ve ara ara kenarlardan çatlamaya başlamışlar. üzüldüm çok🙂 normalde kuruyup sertleşmesi gerekir değil mi ? ama başaramadım sanırım. peki renkli magnetler yapmak için hangi tarifi kullanıp hangi yöntemle kurutmam gerek Figen Abla ve renklendirmek için hangi boyayı kullanmam gerek yardımcı olursan çok sevinirim Abla Teşekkürler

  24. Ceren Sert June 1, 2012 at 6:16 am #

    msjımı göremedim iletildi mi

  25. Ceren Sert June 1, 2012 at 7:53 am #

    merhabalar attığım mesajları göremiyorum

  26. figen abla June 1, 2012 at 9:01 am #

    sevgili ceren, 4. tarifi şiddetle tavsiye ediyorum..o tarif benim favorim..renklendirmek için biz toz boya alıp hamura katıyoruz…iyice yoğuruyoruz…ama istersen tamamen kuruduktan sonra magnetini guvaş boyayla da boyayabilirsin ablam

  27. Ceren Sert June 1, 2012 at 10:31 am #

    çok teşekkür ederim Figen Abla, Verdiğin bilgiler harika🙂 sonucu çok merak ediyorumm

  28. Anonymous June 4, 2012 at 8:39 am #

    Figen abla seramiği pişirmesekte oluyor mu? Babalar gününe tuz seramiğinden(figen abla tarifi olanından) birşey yapıcam ama kurumaını beklesem pişirmesemde olur mu??

  29. elif K. June 4, 2012 at 1:45 pm #

    Figen abla 5 e gidiyorum ve yaptığın şeyleri çok beğendim. şu anda tuz seramik hamurum var tuz seramiği ile ilgili şeyler paylaşırmısın?

  30. figen abla June 4, 2012 at 2:32 pm #

    yavrum o benim kefil olduğum tarif çok çabuk kuruyor..sakın pişirmeye kalkmaaaa🙂

  31. Ceren Sert June 6, 2012 at 5:50 am #

    Figen Abla MerhabaKefil olduğun tarifi dün akşam yaptım.. gerçekten harika sonuç verdi hiç çatlama yok gül yapmıştım kurumuşlar şimdi, bayıldım..çok teşekkür ederim Abla..ben hamurumu renklendirmek istiyorum ama sonradan boyayarak değil.. toz boya kullanabilirsin demiştin akririk boya da olur mu peki hamurun içine karıştırsam acaba hamurun yapısını bozar mı ? ya da toz boya olursa bu toz boyayı nerden alabilirm ? Çok teşekkür ederim Abla verdiğin bilgiler için…

  32. figen abla June 6, 2012 at 3:07 pm #

    toz boyayı nerden alıyorduk hiç hatırlamıyorum ama tek hatırladığım, pahalı bir boya olduğu :)yo yo yo yo sakın ha hamuruna akıcı bir boya katma.toz boya harici bir şey katarsan hamur bozuluyor bitanem..ya toz boya, ya hiç..

  33. Banuca June 6, 2012 at 3:15 pm #

    Figeeen, nalburlardaki toz badana boyası olmaz mı ki ? O ucuuuz ….

  34. figen abla June 6, 2012 at 3:26 pm #

    ay hiç hatırlamıyom ki banucum..aradan çook zaman geçti😦

  35. Ceren Sert June 8, 2012 at 5:36 am #

    Teşekkür ederim Abla :)Acaba toz kumaş boyası mı kullansam🙂

  36. figen abla June 9, 2012 at 12:21 am #

    bak o olabilir ablam…,sadece , sıvı bir boya olmasın…hemen hamuru bozuyor

  37. Anonymous August 10, 2012 at 9:24 pm #

    Sevgili ablam, neden bu kadar çok farklı hamur tarifleri var, benim kafam karıştı?. Bir de şu sorumu cevaplarsan çok sevineceğim,merakımı hoşgör; vazelin ya da krem ve nişastayı niçin ekliyoruz hamura? Bunların hamura etkisi nedir?Seni çok sevdim ablacım, başarılar diliyorum.Canan

  38. figen abla August 11, 2012 at 9:11 am #

    vazelin ya da krem, hamurdaki kayganlığı sağlarken, nişasta hamurun pürüzsüzlüğü için gerekiyor ablam..kocaman sevgiler🙂

  39. Anonymous September 3, 2012 at 7:45 am #

    gıda boyası kullansak olur mu?

  40. figen abla September 4, 2012 at 12:04 pm #

    yok ablam..hiç öyle denemedik biz

  41. Anonymous September 8, 2012 at 10:22 am #

    acaba normal yemek pişirilen fırındamı pişiricez tuz hamurunu ?

  42. figen abla September 9, 2012 at 9:34 pm #

    tabiii

  43. Anonymous September 18, 2012 at 3:50 pm #

    merhaba biz bebek şekeri magnetleri yapıcaz hangi hamuru kullanmalıyız?

  44. figen abla September 19, 2012 at 9:33 pm #

    figen abla tarifini..o tarif şahanedir..

  45. eMGi October 5, 2012 at 9:43 pm #

    Merhaba Figen hn..Tuz seramiğini başka bir yerden tarif alarak yapmıştım ancak onda fırınlanacagı yazmıyordu.Birkaç küçük obje yaptım kendi kendine kurumaya bıraktım..cok da sağlam gelmediler gözüme ve koca 1 günde kurumadılar hala..Ben de ne yaptım içine 1 bardak tutkal kattım saglam olsun diye..Şimdi sizin tarife bakıyorum fırınlanacak diyor..Bu tutkallı hale getirdiğim tuz seramik hamurumla yapacagım objeleri fırına atıp 170C de kurutsam sizce ne olur ?

  46. figen abla October 6, 2012 at 7:19 pm #

    ablam gel sen beni dinle..figen abla tarifinden şaşma…o en güzeli…bırak diğer tarifleri…fırınlamayı da boşver..ne varsa bu figen abla tarifi hamurda var..o en iyisi..

  47. Bebek Annesi October 18, 2012 at 10:18 pm #

    Ablacım ben de küçük bebek magnetleri yapmak istiyorum.. Bunun için en iyisinin "Figen abla tarifi" olduğunu söylemişsiniz.. Sorularım çok saçma gelecek ama ilk defa deneyecek olmama ve bu konudaki bilgisizliğime verin lütfen.. Bu tarifte, ilk yukarıda resimde gösterdiğiniz tarifteki gibi herhangi bir pişirme söz konusu değil mi? Direkt bir kaba sıvı yağ, un ve tutkalı alıp, karıştırıp bir kıvam elde edince nişastayla yoğurmaya devam mı ediyoruz? Eğer öyle ise tutkal elimize yapışıp hamur elde etmemize engel olmuyor mu? Bir de bu hamuru renklendirmek için hangi aşamada ve ne boyası kullanmamız gerekiyor? Çok soru sordum, kusuruma bakmayın.. Şimdiden teşekkür ederim..

  48. figen abla October 22, 2012 at 8:52 am #

    nişasta var ya içinde.asla yapışmıyor..hamur topağı tamam olduğunda ekle boyayı..ama kesinlikle su bazlı bir boya olmayacak yoksa hamuru bozuyor…asla pişirmiyorsun bunu..zaten çok çabuk kuruyor..sevgiler🙂

  49. Anonymous October 30, 2012 at 5:53 pm #

    merhaba taş bebek yapmak istiyorum kıyafetleri için hangi hamur tarifinizi kullansam daha iyi olur teşekkür ederim

  50. Anonymous November 10, 2012 at 9:49 am #

    figen ablacım,2.tarifi yapıcam ama pişirerek mi yapıyoruz yoksa çiğden mi yoğurulım?

  51. figen abla November 12, 2012 at 7:33 pm #

    figen abla tarifini öneriyorum..çok güzel bir hamurdur…yok ablam pişirme yok…

  52. nur November 16, 2012 at 7:19 pm #

    Figen abla tariflerin çok güzel dün akşam tuz seramiği tarifinden yaptım ama hala daha kurumadı.Ben elsanatları mezunuyum okuldayken yaptıklarımı unutmuşum ama bizim yaptıklarımız hemen kuruyordu bu neden kurumadı anlamadım.Ben biblo yapmak istiyorum hangi tarifinizi yaparsam güzel ve çabuk kurur. Teşekkür ederim.

  53. figen abla November 20, 2012 at 10:43 am #

    ablam bırak tuz seramiğiniç.ço geç kuruyor..beni dinleyin, bu kefil olduğum figen abla tarifini deneyin..onu denedikten sonra hepsini boşvereceksiniz.

  54. yeşim kızılkartal November 24, 2012 at 11:02 am #

    merhaba,🙂 Okurken aklıma geldi belki aktarlarda satılan toz kumaş boyaları işe yarayabilir .sevgilerle

  55. yeşim kızılkartal November 24, 2012 at 11:18 am #

    Merhaba, Sabrınıza hayran kaldım Figen Hanım :)Bende bugun tarifinizi deneyecegim magnet yapımı için.Sizin tavsiye ettiğiniz hamur silikon kalıplar ve kurabıye kalıpları için uygunmu ? Sevgilerle

  56. yeşim kızılkartal November 24, 2012 at 12:53 pm #

    Yaptığımız hamuru nerede muhafaz edebiliriz ? sonra kullanmak üzere ..Teşekkurler

  57. figen abla November 26, 2012 at 3:01 pm #

    bir dene bakalım, ben de merak ettim🙂

  58. figen abla November 26, 2012 at 3:02 pm #

    hava geçirmeyecek şekilde naylon poşetlere sar ablam

  59. Anonymous January 23, 2013 at 6:22 pm #

    Tuz seramiğinde figen abla tarifi yazıyor ama tuz seramiğini boşverin demişsiniz. Bir de Fırınlamaya gerek var mı yok mu bu yorumlar çok çelişkili :):)

  60. figen abla January 24, 2013 at 3:25 pm #

    bak ablam, tuz seramiği daha kırılgan oluyor…dayanıksız oluyor..kırılırken dağılıyorfırınlamaya gerek yok..ama istersen hafif ısıda fırınla..çok bişey farketmiyor…amaaaa benim tavsiyem daima 4 numaralı figen abla tarifi…

  61. Anonymous March 10, 2013 at 9:48 am #

    Abla Ben bişe anlamıyorum Daha 5. Sınıfa gidiyorum Resim Öğretmeni bize ödev verdi Bunu ocakta pişiriyolar araştırıyorum bişe anlamıyorum öğretmen tarifini verdi yaptım çok sıvı oluyo bana lütfen anlatın birisi yardım etsin

  62. figen abla March 10, 2013 at 5:37 pm #

    yavrum sen beni dinle, yukarıdaki 4 numaralı tarifi yap..o çok kaliteli bir hamurdur..pişirmeye de gerek yok, havayla kuruyor..

  63. Anonymous March 31, 2013 at 8:32 am #

    Figen abla seramik hamuru ile saksi yapabilrmiyiz,sudan etkilenir mi? Tesekkurler

  64. figen abla March 31, 2013 at 9:21 pm #

    olmaz kuzucum..saksıyı toprak seramikten yapmak lazım…onlar ateşten, sudan etkilenmez, çünkü fırında 2000 derecede pişiriliyor…bu yukarıdaki tariflerle olmaz kuzum..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: